6 vinkkiä nukkumaanmenorutiiniin ja nootropiinit

Nootropiinit on hyvä tapa varmistaa, että saat aina hyvät yöunet, on ihanteellinen nukkumaanmenorutiini. Kehollasi on sisäinen kello, joka kertoo aivoille, milloin on aika mennä nukkumaan ja herätä. Jos noudatat tätä mallia, nukut paremmin hetkessä. Jos haluat auttaa kehoasi, lisää iltarutiineihin melatoniinia parempaan uneen. Tässä on vielä muutama vinkki, joilla voit parantaa unta ja olla seuraavana päivänä onnellisempi ja tuottavampi.  

1. Mene nukkumaan samaan aikaan joka yö 

Kehosi tarvitsee säännöllistä unirytmiä. Kun menet nukkumaan ja heräät samaan aikaan joka päivä useita päiviä, kehosi pääsee rytmiin. Lisäksi näiden toimien toteuttaminen helpottaa nukahtamista samaan aikaan joka ilta. Aloita rutiinisi 30 minuutista kahteen tuntiin ennen nukkumaanmenoa ja noudata sitä päivittäin, myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä.  

2. Vältä alkoholia ja nikotiinia, mutta miten nootropiinit? 

Alkoholi heikentää tutkitusti unen laatua. Jo yksikin annos alkoholia, tai niin sanottu yömyssy heikentää unenlaatua huomattavasti. On syytä muistaa myös se, että alkoholi rentouttaa kehoa jolloin esimerkiksi uniapnea tai kuorsaaminen voimistuu. Tämä vaikuttaa negatiivisesti kehon hapen saantiin ja olet aamulla väsyneempi – henkeäkin voi ahdistaa. 

Nikotiini on hermomyrkky ja jos haluat parantaa unen laatua, on syytä jättää pois iltatupakka, nuuska ja nikotiinipussit. Mikäli kuitenkin käytät nikotiinia, on syytä muistaa, että nuuska ja nikotiinipussit sisältävät huomattavasti enemmän nikotiinia kuin tavallinen savuke tai nikotiinillinen vape. Unen laadun kannalta suositeltavaa onkin olla tupakoimatta tai nuuskaamatta monta tuntia ennen nukkumaan menoa. 

Yhdysvalatalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että nikotiinin käyttö ennen nukkumaan menoa on jopa unen häiriintymisen sekä unen laadun kannalta, haitallisempaa kuin pieni annos alkoholia. Verrokkiryhmässä, unettomuudesta kärsivien nikotiinia käyttävien henkilöiden unen määrä oli keskimäärin 40 minuuttia vähäisempi kuin nikotiini käyttämättömien ihmisten.  

Nootropiinit voivat auttaa sinua nukahtamaan paremmin. Nootroopit.fi sivustolla myytävä melatoniini vape ei sisällä ollenkaan nikotiinia, joten ne soveltuvat hyvin käytettäväksi ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi melatoniini ja laventeli rauhoittavat kehoa ja voivat auttaa sinua nukahtamaan paremmin.  

3. Pidä valot himmeällä 

Kun valmistaudut nukkumaanmenoon, pidä valot matalalla, jotta kehosi huomaa, että on aika nukahtaa. Vältä liikuntaa ja raskasta toimintaa, jotta sykkeesi pysyy tasaisena ja ahdistus- ja stressitasot matalina. Kirkkaat valot voivat estää elimistön luonnollista melatoniinituotantoa nukkumista varten ja estää sinua saamasta tarvitsemaasi lepoa.  

4. Sammuta elektroniikka aikaisin 

Vaikka haluaisitkin selata puhelintasi, kun yrität nukahtaa, se todennäköisesti pitää sinut hereillä. Yritä sammuttaa elektroniikka, kuten puhelimet, kannettavat tietokoneet ja jopa televisio, noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Tämä yksinkertainen toimenpide voi auttaa viestittämään aivoille, että on aika mennä nukkumaan. Harkitse myös puhelimesi pitämistä DND-asennossa, kun nukut, jotta vältät tahattomat keskeytykset. 

5. Harkitse meditaatiota 

Meditaatio voi auttaa saamaan mielesi ja kehosi valmiiksi nukkumaanmenoa varten. Säännöllisen tietoisuuteen perustuvan meditaation avulla voit keskittyä tunteisiisi ja päästä niiden kanssa rauhaan syvän hengityksen ja visualisoinnin avulla. Sen ei tarvitse olla tunnin mittainen istunto sisäisen itsesi kanssa. Sen sijaan se on muutama minuutti ajastasi ajatusten kokoamiseen ja mielen vapauttamiseen. Voit myös lisätä 10-15 minuuttia kevyttä venyttelyä hengitysharjoitusten kanssa parantaaksesi unenlaatua ja vähentää jalkakramppeja, jotka voivat herättää sinut keskellä yötä.  

6. Käytä nootroopit melatoniinidiffuusorikynääsi 

Kehosi tuottaa melatoniinia luonnollisesti, jotta aivot saisivat signaalin, että on aika nukkua. Melatoniinidiffuusorikynä voi auttaa sinua saavuttamaan unen nopeammin antamalla sille lisäpotkua, joka on tarpeen sisäisen rauhoittumisprosessin käynnistämiseksi. Monet kuluttajat valitsevat melatoniinin nukkumiseen luonnollisena keinona saavuttaa parempi yölevon laatu.  

Nukkumaanmenorutiineista kiinni pitäminen voi parantaa unen laatua. Jos et saa kunnon seitsemästä yhdeksään tuntia unta joka yö, olet seuraavana päivänä vähemmän tuottava, koet päiväunia ja olet alttiimpi tekemään virheitä. Noudata siis näitä vinkkejä ja lisää Notroopit.fi melatoniini-kynä yöaikatauluusi, jotta pääset nopeammin uneen ja pysyt unessa pidempään.