7 tapaa miten univaje vaikuttaa – nootropiinit avuksi

Tiedät varmasti miltä univaje tuntuu, mutta nootropiinit voivat olla apu siihen. Oletko koskaan ollut niin väsynyt, että aivosi tuntuvat sumuisilta? Tai et pysty ajattelemaan selkeästi, ja kaikki tuntuu vaikealta? Tältä aivosi näyttävät, kun olet univajeessa. Se ei ole kaunis näky!  

Huonon unen seuraukset ovat muutakin kuin kärttyisyyttä tai keskittymisvaikeuksia. Huonolla unen suorituskyvyllä on kielteinen vaikutus aivoihin. Se vaikuttaa mielialaan, henkiseen suorituskykyyn, luovuuteen ja muistin säilymiseen. Voit kuitenkin saada unesi takaisin raiteilleen ja poistaa aivosumun ja kaikki univajeen haittavaikutukset useilla toimenpiteillä, kuten ottamalla melatoniinia ja asettamalla itsellesi aikataulun.  

Kuinka moni suomalainen kärsii univajeesta? 

Tarkkaa tietoa suomalaisten kärsimästä univelasta ei ole, mutta erinäisten arvioiden mukaan jopa 20% suomalaisista kärsii jonkinlaisesta univelasta. 

Kuinka selvitä vauvan aiheuttamasta univajeesta? 

Uuden tulokkaan tuleminen perheeseen, aiheuttaa paljon muutoksia. Oikeastaan koko elämä menee uusiksi. Voi olla haasteellista löytää oikea nukkumisrytmi, kun vauva heräilee läpi yön. Yleensä sanotaankin, että vauva-arjessa tulisi pyrkiä nukkumaan aina kun on mahdollista. Allekirjoittanut on myös itse perheellinen ja voi samaistua tähän. 

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että ratkaisu omaan univajeeseen löytyi 4 asiasta: oikea oppinen ruokavalio, rytmitykset, yhteistyö puolison kanssa (toinen oli aina vastuuvuorossa) sekä nootropiinit. Nautin säännöllisesti melatoonivalmisteita ja niistä parhaimmaksi osoittautui melatoniini vape. Tämä aktivoi vain muutamalla henkäisyllä luonnollisen melatoniinituotantoni.  

Mitä univaje aiheuttaa? 

Alla on lueteltuna yleisimmät terveyshaitat, siitä mitä univaje aiheuttaa: 

Mielialan muutokset 

Univajeesta kärsivillä on mielialan muutoksia. Heistä voi tulla ärtyisiä, heillä voi olla vaikeuksia keskittyä ja pysyä valppaana tai he voivat tuntea olonsa vaisuksi koko päivän. Nämä johtuvat kortisolin, serotoniinin ja melatoniiniin liittyvien hormonien vaihtelevista tasoista, joita tapahtuu, kun et saa tarpeeksi unta. 

Keskittymisvaikeudet 

Nukut neljästä kuuteen unijaksoa joka yö. Nämä jaksot kestävät keskimäärin 70-120 minuuttia. Tutkimukset osoittavat, että ne ovat vastuussa kognitiivisista kyvyistä. Kun et saa kehosi tarvitsemaa määrää, sinulla voi olla vaikeuksia suoriutua yksinkertaisista tehtävistä seuraavana päivänä.   

Tähän ongelmaan kuuluu unen väheneminen ja huono uni, johon liittyy useita heräämisiä yön aikana. Ihmisillä, jotka eivät ratkaise uniongelmia, on suurempi riski sairastua ikääntyessään kognitiivisiin sairauksiin, kuten dementiaan. 

Muistiongelmat ja univaje 

Univaje voi aiheuttaa muistiongelmia. Kun et saa tarpeeksi unta, aivojen on vaikeampi palauttaa lyhyt- ja pitkäkestoista muistia. Muistiongelmia ei kuitenkaan aiheuta vain unen puute. Univaje voi myös häiritä aivojen kykyä suorittaa monimutkaisia tehtäviä, kuten muistiongelmia. Sinulla saattaa esimerkiksi olla vaikeuksia muistaa työvastuun suorittamiseen tarvittavia vaiheita. Liiallinen väsymys voi heikentää kognitiivisia toimintoja. 

Lisääntynyt onnettomuusriski 

Jos et saa tarpeeksi unta, voit tuntea olosi uneliaaksi. Tämä tekee keskittymisestä haastavampaa ja voi aiheuttaa tarkkaavaisuuden puutetta tiellä tai muilla keskittymistä vaativilla aloilla. Väsynyt ei esimerkiksi välttämättä huomaa tiellään olevaa esinettä kadulla kävellessään, jolloin hän voi kompastua ja loukkaantua. On tärkeää muistaa, että turvallisuus on etusijalla. Älä aja tai käytä raskaita koneita, kun olet unelias. 

Vinkkejä unen parantamiseen 

Voit parantaa unenlaatuasi muutaman päivän työllä. Lisäksi et ehkä tarvitse reseptilääkkeitä, jotka tekevät sinut uneliaaksi ja jättävät sinut aamusumun valtaan. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit alkaa nukkua taas kuin vauva.  

Kuinka parantua univelasta? 

Tähän on olemassa monia eri konsteja, mutta oikoteitä onneen ei ole. Oikea vuorokausirytmi, oikeanlaisen ruuan syöminen, sinulle sopivat nootropiinit sekä alkoholin ja nikotiinin poisjättämisestä on hyvä aloittaa univelasta parantuminen. 

Pidä kiinni nukkumisaikataulusta 

Kehosi toimii kellon mukaan. Se toimii paremmin, kun kaikki noudattaa tiettyä aikataulua. Voit parantaa unta menemällä nukkumaan samaan aikaan illalla ja heräämällä aamulla tiettyyn aikaan. Kun pääset rytmiin, elimistösi luonnollista unta varten tuottama melatoniini kertoo aivoille, että on aika alkaa hiljentyä nukkumaanmenoa varten. Huomaat olevasi väsynyt, kun nukkumaanmenoaika on lähellä, ja saatat jopa herätä ilman herätyskelloa.  

Vältä kofeiinia klo 13 jälkeen 

Kofeiini voi vaikeuttaa nukkumista. Aamulla nautitussa kupillisessa tai kahdessa ei ole mitään vikaa. Mutta rajoita juomasi määrää kello 13 jälkeen. Voi kestää useita tunteja, ennen kuin kehosi pääsee eroon kaikesta kofeiinista.  

Kofeiinista ei kuitenkaan tarvitse kokonaan luopua. Voit käyttää kofeiinia ennen kello 13 reilustikkin. Energianuuska on oiva tapa aloittaa päivä. Mikäli pidät lievemmästä kofeiininmäärästä, kokeile kofeiini vapea. 

Kokeile melatoniinia luonnolliseen uneen 

Melatoniinin ottaminen uneen on erinomainen tapa nukahtaa nopeammin luonnollisesti. Melatoniini on aivojen tuottama kemikaali, joka auttaa kehoa nukahtamaan. Monet kuluttajat raportoivat, että luonnollinen lisäravinne auttaa heitä ylläpitämään hyvää unirytmiä.  

Melatoniinin nauttiminen on tehty entistä helpommaksi ja mukavasti sivuiltamme löytyvien melatoniini kynien avulla. Kokeile ja rentouta kehosi oikeaan luonnolliseen tilaan. 

Jätä nikotiini ja alkoholi pois 

Nikotiinipussit, nuuska, tupakka sekä alkoholi yleensä vain pahentavat univajetta. Jos olet näiden aineiden kohtuukäyttäjä, on kannattavaa harkita niiden pois jättäminen elämästä. Ilman nikotiinia ja alkoholia kehosi voi muutenkin paremmin – unesta puhumattakaan. 

Käytä näitä vinkkejä ja harkitse melatoniinin käyttöä unenlaadun parantamiseksi. Nootroopit.fi melatoniinivapen avulla saatat saavuttaa tämän nopeammin. Muutama puhallus voi kertoa kehollesi, että on aika nukkua, ja aktivoida aivojesi tuottaman luonnollisen melatoniinin.