Mikä on jet lag – ota melatoniini avuksi – 3 neuvoa

Jet lag on yleinen ilmiö, mutta melatoniini voi auttaa. Aikaerorasitus, eli jet lag, voi häiritä normaalia arkea useasti matkustavilla henkilöillä. Aikaerorasitus se ei ole vain ikävä haitta, joka saa sinut tuntemaan väsymystä, aiheuttaen sisäisen vuorokausirytmisi sekoittumista – se on paljon enemmän. Alla olevassa artikkelissa perehdymme enemmän aikaeroväsymykseen, sen oireisiin ja miten voit hallita sitä. 

Jet lag vaikuttaa immuunijärjestelmään, kognitiivisiin toimintoihin, yleiseen vireystilaan sekä unirytmiin, mikä johtaa ärtyneisyyteen, väsymykseen, ahdistukseen ja masennukseen. Siksi on tärkeää muuttaa toimintatapoja ennen matkaa ja itse lennon aikana, jotta aikaerorasituksesta päästään eroon nopeasti. Yksinkertaiset toimet, kuten riittävä nukkuminen lentoa edeltävinä päivinä ja melatoniinivalmisteen käyttö, voivat vaikuttaa merkittävästi tulevaan matkaan. Näin ollen pystyt keskittymään itse olennaiseen, olitpa sitten lomalla perheesi tai ystäviesi kanssa tai tärkeällä liikematkalla. 

Aikaeroväsymys vaikuttaa meihin suomalaisiin keskivertoa enemmän, verrattuna ihmisiin jotka asuvat lähempänä päiväntasaajaa. Selitys tähän on yksinkertainen: mitä lähempänä päiväntasaaja asut, sen enemmän kehosi on tottunut tasaiseen valon ja pimeän määrään, auttaen sisäistä kelloasi sopeutumaan paremmin. 

Suomen pitkät ja pimeät talvet, sekä valoisat kesäyöt saavat luontaisen kellosi toimimaan haitallisella tavalla. Me kaikki tiedämme kaamosmasennuksen, sekä yöttömien öiden univaikeudet kesäisin. Tämän takia on tärkeää – varsinkin meidän suomalaisten – huolehtia ja minimoida aikaerorasituksen vaarat elimistöllemme.

1. Aikaerorasitus – yleiskatsaus

Aikaeroväsymys voi pilata minkä tahansa työ- tai lomamatkan. Se on aikavyöhykkeiden ylittämisestä johtuva vaiva, ja se voi vaikuttaa kaikkeen kognitiivisista toiminnoista immuunijärjestelmään. 

Jet lagin oireet 

 • Häiriintynyt uni 
 • Uneliaisuus päivän aikana 
 • Ongelmat keskittymisessä 
 • Ruoansulatuskanavan ongelmat, kuten ripuli tai ummetus.  
 • Mielialan muutokset 
 • Yleinen levottomuuden tunne 
 • Päihdyttävien aineiden nopeampi vaikutus

2. Jet lagin riskitekijät

Kaikki matkustavat eivät koe jet lagia. Sen sijaan tietyt olosuhteet tekevät siitä todennäköisempää, kuten esimerkiksi seuraavat alla:

 • Matkustaminen yhden tai useamman aikavyöhykkeen yli 
 • Et juo tarpeeksi vettä lennon aikana 
 • Lentäen itään 
 • Ikä – aikaerosta on haastavampaa toipua iän myötä
 • Alkoholi ja nikotiini 
 • Nootrooppien käyttämättä jättäminen

3. Vinkkejä Jet lagin välttämiseksi

On selvää, että jet lagia ei voi täysin välttää, jos on matkustettava. On kuitenkin olemassa keinoja vähentää sitä ja toipua nopeammin. Lue alta nootroopit.fi kokoamat parhaat vinkit aikaerorasituksen minimoimiseen. 

Auringonvalo 

Voit ehkä pysyä hereillä päivällä matkan jälkeen viettämällä mahdollisimman paljon aikaa auringossa. Valo auttaa säätelemään melatoniinitasojasi ja estää kehoa vapauttamasta luonnollista unikemikaalia liian aikaisin. 

Liian pitkään hereillä oleminen kuitenkin rasittaa elimistöäsi. Jo yhden vuorokauden täysimittainen valvominen vastaa yhden promillen humalatilaa. Tämän johdosta olisikin tärkeää viettää aikaa pimeässä tilassa. Jos se ei kuitenkaan ole mahdollista, luonnollisen unitilan ja unenpäästä kiinnisaamiseen harkitse melatoniinin käyttöä.  

Esimerkiksi melatoniinivape voi auttaa sinua saamaan paremmin unta, vapauttaen unikemikaalia kehossasi. 

Riittävä uni ennen matkaa 

On tärkeää pitää unirytmi kunnossa ennen lähtöä. Yritä mennä nukkumaan paikallista aikaa yhden tai kaksi yötä ennen matkaa. Tämä auttaa torjumaan kehon reaktiota eri aikavyöhykkeillä matkustamiseen. Oireet johtuvat vuorokausirytmin, joka tunnetaan myös kehon sisäisenä kellonaikana, häiriintymisestä. Tämä järjestelmä ohjaa heräämis- ja nukkumisjaksoasi.  

Kun matkustat toiseen paikkaan, jossa kellonaika on huomattavasti erilainen, kaikki muuttuu. Et esimerkiksi huomaa eroa, kun matkustat itäiseltä aikavyöhykkeeltä keskiaikavyöhykkeelle. Kuitenkin lentäminen Helsingistä Lontooseen kello 21.00 voi aiheuttaa häiriöitä jo kahden tunnin eron vuoksi. 

Pitämällä säännöllisen aikataulun muutama päivä ennen matkaa ja palattuasi autat kehoasi palauttamaan kellon normaaliksi ja voit paremmin nopeammin.  

Älä nauti alkoholia tai nikotiinia 

Koska alkoholi heikentää unenlaatua, et varmastikaan halua nauttia muutamaa olutta tai lasillista viintä ennen lentoasi tai sen aikana. Jo yksikin annos alkoholia vaikuttaa unen laatuun heikentävästi. Lentokentän loungessa tai lentokoneessa nautitut annokset voivat olla houkuttelevia, mutta ne vaikeuttavat toipumistasi aikaerorasituksesta. Tämän lisäksi krapula on taattu. Krapula, yhdistettynä aikaerorasituksen oireisiin saa olosi entistä karmeammaksi.

Nuuska tai nikotiinipussit voivat tuntua hyvältä idealta ennen lentoa tai sen aikana, jos kärsit nikotiiniriippuvuudesta, koska lentokentällä tupakointi on rajoitettua, eikä lennolla saa polttaa tupakkaa. Nikotiini on kuitenkin stimulantti ja hermomyrkky, joka tosin voi auttaa sinua keskittymään, mutta samaa emme voi sanoa unen laadusta. Jätä siis suosiolla nuuska ja nikotiinipussit pois hyvissä ajoin ennen tärkeää lentoasi.  

Käytä melatoniinikynää 

Jet lag on lentomatkustamiseen väistämätön osa joidenkin ihmisten ja kohteiden kohdalla. Voit kuitenkin ennen matkaa ryhtyä toimiin vähentääkseen sen vaikutusta seuraaviin päiviin. Sen lisäksi, että nukut samaan aikaan useana yönä peräkkäin ennen matkaa, kannattaa kokeilla melatoniini unikynää. Muutama puhallus aromiterapiakynästä on paljon helpompaa kuin melatoniinivalmisteiden ottaminen. Lisäksi lukuisat melatoniinivalmisteet, kuten melatoniinitabletit eivät välttämättä sovellu kaikille ihmisille sidosaineidensa takia. 

Melatoniinikynä on helppo ratkaisu, sillä voit ottaa siitä pieniä tai suuria hönkäisyjä, aina oman yksilöllisen tarpeesi mukaan. Lisäksi melatoniinikynä, ei ole sähkötupakka tai vape, sillä se ei sisällä nikotiinia. Kyseessä ei ole siis sähkötupakka. 

Oman tulkintamme mukaan, emme myöskään näe rajoitteita sille miksi meltoniinikynää ei voisi käyttää lennonaikana. Esimerkiksi, Finnair kieltää sähkösavukkeiden käytön lennolla, mutta emme löytäneet tietoa melatoniinikynästä. Suosittelemme sinua kuitenkin aina ensiksi kysymään matkustamahenkilökunnalta asiaa.