Ovatko nootrooppiset aineet riippuvuutta aiheuttavia?

Jos olet toipumassa, vievätkö nootroopit sinut liukkaalle rinteelle käyttämään uudelleen? Ovatko nootroopit riippuvuutta aiheuttavia? Olisi sääli, jos sortuisit uusiutumaan sen jälkeen, kun et ole käyttänyt huumeita ja alkoholia vuosikausia. Varsinkin jos tarkoituksesi oli vain lisätä aivojen tehoa. Ja jopa korjata joitakin vuosien käytön aiheuttamia vaurioita. 

Asia on niin, että mitä enemmän olet sekaisin ja mitä tyytymättömämpi olet elämääsi. Tunne siitä, että olet taas normaali, voi tuntua uskomattomalta. Toipuva addikti voi tuntea syyllisyyttä, kun asiat tuntuvat menevän liian hyvin. Kuten usein tapahtuu, kun kokeilee nootrooppisia aineita ensimmäistä kertaa. 

Hyvä uutinen on, että kognition optimointi on mahdollista ilman, että maksat jotain hirveää hintaa. Tässä viestissä selitän yksityiskohtaisesti, miksi nootroopit eivät aiheuta riippuvuutta. Ja tarjoan sinulle joitakin turvallisia ja tehokkaita vaihtoehtoja nykyisin käytössä oleville suosituille älylääkkeille. 

Mikä siis pätevöittää minut puhumaan riippuvuudesta ja nootropiineista? Minulla on ollut epäonnea joutua elämään riippuvuuden kanssa ja käsittelemään riippuvuutta läheisteni keskuudessa. Sellaista riippuvuutta, jossa on kyse elämästä ja kuolemasta. 

Riippuvuus pelottaa minua niin paljon, että pidättelen sitä, miten puhun nootrooppisista aineista. Punnitsen huolellisesti jokaisen nootrooppisen lisäaineen hyvät ja huonot puolet. Ja varoitan reilusti, jos jokin voi aiheuttaa ongelmia joillekin ihmisille. 

Sisällysluettelo - Ovatko nootrooppiset aineet riippuvuutta aiheuttavia?

Nootroopit vs. älylääkkeet

Selvitetään ensin, mitä tarkalleen ottaen tarkoitan sanalla “nootroopit”. 

Hakusanalla nootropics and addiction (nootrooppiset aineet ja riippuvuus) löytyy ensimmäisellä sivulla viittauksia vieroituskeskuksiin. Tarjoavat palvelujaan nootrooppisten aineiden ja älykkäiden huumeiden riippuvuudesta toipumiseen. 

Tai niin sanottuja mielenterveysalan “auktoriteettisivustoja”, jotka tarkoituksella tai silkasta tietämättömyydestä joko kopioivat muita sivustoja. Tai kieltäytyvät tunnustamasta kliinistä näyttöä ja vakiintuneita eroja nootrooppisen ja älykkään lääkkeen välillä.
 

Todellinen nootrooppinen aine, sellaisena kuin se on määritelty tässä blogissa perustuu nootrooppisen aineen alkuperäiseen määritelmään. Tämän määritelmän on laatinut henkilö, jota monet pitävät nootrooppien kummisetänä. 

Romanialainen psykologi ja kemisti tohtori Corneliu Giurgea syntetisoi pirasetaamin vuonna 1963. Ja keksi termin “nootrooppinen” vuonna 1972 
Tohtori Giurgea antoi meille luettelon viidestä kriteeristä, jotk.a aineella on oltava, jotta sitä voidaan pitää “oikeana” nootrooppisena aineena. 
Todellinen nootrooppinen aine: 
Parantaa muistia ja oppimiskykyä 
Auttaa aivojen toimintaa häiritsevissä olosuhteissa, kuten hapenpuutteessa ja sähköiskussa. 

  • Suojaa aivoja kemiallisilta ja fysikaalisilta myrkyiltä, kuten antikolinergisiltä lääkkeiltä ja barbituraateilta. 
  • Lisää luonnollisia kognitiivisia prosesseja 
  • Ei saa olla ihmiselle myrkyllistä 

Ongelmana on, että kun termiä “nootrooppinen” käytetään, ihmiset tarkoittavat löyhästi “kognitiivista tehostetta”. Aine tai yhdiste, joka parantaa muistia, lisää kognitiivisen prosessoinnin nopeutta, lisää valppautta, keskittymistä ja keskittymistä tai näiden ominaisuuksien yhdistelmää. 

Myös älykkäät lääkkeet voivat täyttää osan kognitiivisen tehosteaineen määritelmästä. Reseptilääkkeet, kuten Adderall, Ritalin, Vyvanse, Modafinil ja muut. Nämä lääkkeet eivät kuitenkaan täytä vähintään kolmea tohtori Giurgean määrittelemää kriteeriä. 

Listan viimeinen kriteeri “ei saa olla myrkytön ihmisille” sulkee älylääkkeet kokonaan pois. Kuten teidänkin pitäisi, jos olette huolissanne riippuvuudesta ja toipumisesta tai olette tekemisissä riippuvuuden ja toipumisen kanssa. 

 

Ovatko nootroopit turvallisia?

Farmakologiassa toleranssi kuvaa lääkkeen tai nootrooppisen aineen tehon tai vasteen vähenemistä tai häviämistä. Tyypillisesti johtuen äskettäisestä tai pitkäaikaisesta altistumisesta kyseiselle aineelle.

Toleranssi käsittää myös tarpeen lisätä lääkkeen tai nootrooppisen aineen annosta tai annosten määrää ajan myötä saman vaikutuksen säilyttämiseksi.

Toleranssi ei kuitenkaan ole määritelmän mukaan riippuvuutta. Neurohakkerit käyttävät usein sykliä toleranssin torjumiseksi. Esimerkkinä pyörittämisestä on nootrooppisen aineen käyttäminen 5 päivän ajan, 2 päivän tauko sen käytöstä ja käytön jatkaminen jälleen 5 päivän ajan.

Pyöräilyn välttäminen toleranssin välttämiseksi tai yksinkertaisesti annoksen koon tai annosten lukumäärän lisääminen on vain tietämättömyyttä. Tai kypsyyden puute. Eikä riippuvuutta. Kyllä, se voi olla, ja usein se on vaarallista. Mutta se ei ole riippuvuutta.

Nootroopit ja psykologinen riippuvuus

Nyt siirrymme riippuvuuden ja nootrooppisten aineiden määritelmän melko harmaalle alueelle. 

On epäreilua kutsua sitä missään nimessä riippuvuudeksi, jos sinulla on oppimisvaikeuksia tai sinulla on ikään liittyvä kognitiivinen heikkeneminen. Ja huomaat pärjääväsi paremmin kuin pitkään aikaan nootrooppisten lääkkeiden ansiosta. 

Sinusta tuntuu, ettet voi elää parhaasi mukaan ilman nootropiikkeja. Vaadit välttämättä, että tarvitset nootroopit. Nootroopit ja toleranssi 

Tämä ei ole mielestäni riippuvuutta. Ja jotkut psykologit ovat samaa mieltä arviostani. Tohtori Adi Jaffe totesi Psychology Today -lehdessä julkaistussa artikkelissa: “Puhtaasti psykologista riippuvuutta ei ole olemassa.” 

Mielestäni ne, jotka tuovat esiin tai vaativat, että joku on “riippuvainen” tietyn nootrooppisen lisäaineen käytöstä. Usein tulee riippuvaiselta tai toipuvalta riippuvaiselta. Tai joltain, joka tekee rahaa addikteista. 

Mutta ennen kuin leimaat minut naiiviksi, luonnollisten palkkioiden käsittelyyn osallistuvien aivoalueiden ja huumeiden väärinkäytön välillä on toki päällekkäisyyttä. “Käyttäytymisriippuvuuksia” on yhä enemmän dokumentoitu kliinisissä tutkimuksissa. [iii] 

Tässä puhutaan pakonomaisista toiminnoista, kuten syömisestä, liikunnasta, seksistä, ostoksista ja uhkapeleistä. Ja kuten huume- tai alkoholiriippuvuus, ei-huumeiden riippuvuusoireisiin kuuluvat himo, heikentynyt käyttäytymisen hallinta, toleranssi, vieroitusoireet ja korkea uusiutumisaste[iv]. 

Kuitenkin hyvin harvat nootroopit, jotka on tarkasteltu täällä Nootroopit.fi, johtavat välittömän tyyppiseen erittäin havaittavaan hyötyyn. Mikään ei anna sellaista palkintoa, jonka saat alkoholin, kokaiinin, metan tai muun suositun virkistyshuumeen käytöstä. 

On erittäin epätodennäköistä, että menetät talon tai työpaikkasi käyttämällä nootrooppia. Edes suositeltuja annoksia suuremmilla annoksilla. Ei ole sitä voimakasta, hallitsematonta halua saada seuraavaa “fixiä”. 

Jos pysyt nootrooppisten aineiden käytössä, saatat päätyä isompaan taloon. Tai parempaan työpaikkaan. 

Mutta suositeltua suurempien annosten käyttäminen tai nootrooppisten aineiden yhdistäminen tiettyjen reseptilääkkeiden kanssa voi olla vaarallista. Ja joissain tapauksissa jopa hengenvaarallista. Lue huolellisesti läpi jokainen Nootroopit.fi arvostelu ennen kuin kokeilet jotain uutta. 

 

Nootroopit ja vieroitusoireet

Mitä sitten tapahtuu, kun lopetat yhden näistä kognitiivisista tehostajista, joita kutsumme nootropiikoiksi? 

Muista määritelmämme siitä, mikä on nootrooppinen aine. Näitä lisäravinteita pidetään yleisesti ottaen myrkyttöminä ja erittäin turvallisina. Ne eivät aiheuta riippuvuutta. Ja jotkut niistä tarjoavat jopa pitkäaikaisia hyötyjä aivoille sen jälkeen, kun lopetat käytön. nootroopit ja vieroitusoireet. 

 Hyvin, hyvin harvat nootrooppiset lisäravinteet aiheuttavat fyysisiä vieroitusoireita käytön lopettamisesta. Ainoat, jotka tulevat mieleen, ovat Phenibut. Ja hyvin harvat raportoivat, että Sulbutiamiini saattaa aiheuttaa riippuvuutta. 

Jotkut ovat huolissaan siitä, että nootrooppisen aineen käytön lopettaminen voi johtaa kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen. Että tunnet itsesi “tyhmemmäksi”, kun lopetat nootrooppisen pinon käytön. 

Kokeneet neurohakkerit vahvistavat, että nootrooppien käytön lopettaminen tarkoittaa, että aivosi voivat palata ‘peruslinjaan’. Jos siis kärsit aivosumusta, hidasta ajattelua, masennusta tai ahdistusta ennen kuin aloitit nootrooppisten aineiden käytön. Uusi “normaalitilanne” tekee paluusta takaisin elämään ilman nootropiikkeja epämiellyttävän kokemuksen. 

Ihmisen aivot ovat kuitenkin hyvin sopeutumiskykyiset. Totut nopeasti elämään vähemmän hyvien kognitiivisten kykyjen kanssa. Ja elämä jatkuu. 

Älylääkkeet ja riippuvuus

Älykkäät huumeet ja riippuvuus 

Osassa “Nootroopit vs. älylääkkeet” aiemmin huomautin halveksunnastani niitä kohtaan, jotka pitävät kiinni siitä, että termit nootroopit ja älylääkkeet käytetään vaihdellen. 

Myönnettäköön, että tämä saattaa osoittaa kypsyyden puutetta minun puoleltani. Mutta näiden kahden kognitiivisten tehosteiden luokan välinen ero on erityisen tärkeä toipuvalle addiktiolle. 

Nootroopit määritellään luonnollisiksi tai synteettisiksi yhdisteiksi, jotka parantavat oppimista ja muistia, auttavat aivojen toimintaa häiriötilanteissa, suojaavat aivoja kemikaaleilta ja myrkyiltä, lisäävät kognitiivisia prosesseja ja ovat myrkyttömiä. 

Älylääkkeet ovat lääkkeitä, joita määrätään ADHD:n, narkolepsian ja dementian hoitoon. Toipuvan riippuvaisen ongelmana on käyttää mitä tahansa näistä lääkkeistä off-label kognitiiviseen parantamiseen. 

Tarkoittamiani älylääkkeitä ovat muun muassa Adderall, Concerta, Donepezil, Focalin, Modafinil ja Ritalin. Näistä lääkkeistä on tullut yhä suositumpia opiskelijoiden ja joidenkin johtajien keskuudessa keskittymisen, keskittymisen, oppimisen ja muistin parantamiseksi. 

Riippuvaisten ongelmana on näiden lääkkeiden käytön suuri riippuvuuspotentiaali. Itse asiassa riippuvuuspotentiaali on niin suuri, että Yhdysvaltojen huumevirasto DEA luokittelee nämä lääkkeet samaan luokkaan kokaiinin ja amfetamiinin kanssa. 

Jos olet raitis addikti tai ymmärrät, että sinulla on päihdeongelma, et voi koskea mihinkään lääkkeisiin, jotka aiheuttavat euforiaa tai joilla on minkäänlaista väärinkäyttöpotentiaalia. 

Narkolepsialääke Modafinil saattaa olla ainoa poikkeus tähän sääntöön. Viimeisimpien Modafinil-tutkimusten katsaus viittaa siihen, että sillä on myönteisiä vaikutuksia terveillä ihmisillä. Se muun muassa parantaa tarkkaavaisuutta, parantaa oppimista ja muistia sekä lisää juoksevaa älykkyyttä. Vaikutukset mielialaan ovat vähäiset. 

Raportissa todettiin edelleen, että modafiniilin käyttö lyhyellä aikavälillä vaikuttaa turvalliselta. Harvardin ja Oxfordin yliopistojen tutkijat myöntävät kuitenkin, etteivät he ole tutkineet modafiniilin käyttöä pitkällä aikavälillä. 

Vedätkö rajan Modafiniilin käytön suhteen, jos olet toipumassa? Minusta, joka olen nähnyt riippuvuuden omakohtaisesti, vaikuttaa siltä, että olet joutumassa harmaalle alueelle. Ja olisi sääli ottaa jotain, josta lopulta tuntee syyllisyyttä. 

Meillä on paljon turvallisempia vaihtoehtoja kaikille älykkäille lääkkeille nootrooppisten aineiden kanssa. Esimerkiksi monet neurohakkerit raportoivat, että Forskolin with Artichoke Extract parantaa mielialaa. Tämä combo motivoi sinua haluamaan oppia ja saada asioita tehtyä. Jotkut sanovat, että se toimii yhtä hyvin kuin Modafiniili. 

Nootroopit eivät aiheuta riippuvuutta

Ei riippuvuutta aiheuttavat vaihtoehdot älykkäille huumeille 

Nootroopit ovat viime vuosikymmeninä osoittautuneet sellaisiksi, joiden käyttämisestä kognitiiviseen parantamiseen ei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Joten jos olet toipumassa, voit luottaa siihen, että nootrooppisten aineiden käyttö on OK. 

 

Tässä on muutamia ehdotettuja ei-riippuvuutta aiheuttavia vaihtoehtoja älykkäille lääkkeille. 

 

Mucuna Pruriens (L-Dopa) – Mucuna toimii antioksidanttina ja raskasmetallien kelaattorina, parantaa muistia ja kognitiota, vähentää masennusta ja lisää libidoa. L-Dopa on myös dopamiinin esiaste. Mucuna Pruriensin suositeltu annostus on 250 – 500 mg päivässä. 

N-asetyyli-L-kysteiini (NAC) – on luonnossa esiintyvän aminohappo L-kysteiinin N-asetyyli-muoto. NAC säätelee glutamaatin määrää aivoissa. Glutamaatti on hermovälittäjäaine, joka vastaa aivojen neuronien välisistä signaaleista. Sillä on tärkeä rooli oppimisessa ja muistojen muodostamisessa. 

Neurohakkerit kertovat, että NAC:n käyttö vähentää aivosumua, parantaa muistia, tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä, vähentää ahdistusta, masennusta ja ärtyneisyyttä sekä lisää energiatasoa. Ihanteellinen opiskelun nootrooppinen aine ja erinomainen riippuvuutta aiheuttamaton vaihtoehto älykkäille lääkkeille. 

N-asetyyli-L-tyrosiini (NALT) – NALT on aminohappo, joka on välttämätön dopamiinin, noradrenaliinin ja adrenaliinin esiaste. Kun dopamiinitasosi nousevat, pystyt paremmin keskittymään, järjestämään ajatuksesi ja pysymään tuottavana. 

Eräässä tutkimuksessa, johon osallistui 85 4-18-vuotiasta nuorta, tutkijat käyttivät NALT:a ja 5-HTP:tä dopamiinin ja serotoniinin esiasteina. He havaitsivat, että nämä esiasteet tuottivat samanlaisia tuloksia kuin Strattera ja Ritalin. Ja “aminohappoprotokolla saattaa olla yhtä tehokas kuin voimakkaat, farmaseuttiset ADHD-lääkkeet”[vi]. 

Oksirasetaami – Tämä rasetaami-perheeseen kuuluva nootrooppinen aine on voimakkaampi kuin pirasetaami. Se parantaa kognitiota, keskittymistä, keskittymistä, muistia ja muistamista. 

Ja koska oksirasetaami moduloi aivojen AMPA-reseptoreita, se tarjoaa stimuloivan vaikutuksen vaikuttamalla näihin glutamaattireseptoreihin. Jotkut jopa vertaavat sitä Modafiniiliin. 

Fenyylipirasetaami – Tämä vesiliukoinen nootrooppinen aine, joka kuuluu nootrooppisten aineiden rasetam-perheeseen, tunnetaan stimuloivista vaikutuksistaan. Se lisää asetyylikoliini- (ACh), NMDA-, GABA- ja dopamiinireseptorien tiheyttä aivoissa. Enemmän reseptoreita tarkoittaa enemmän sitoutumispaikkoja neurotransmittereille, jotka vaikuttavat muistin muodostumiseen, kognitioon, uneen, mielialaan ja motivaatioon. 

Fenyylipirasetaamin on kliinisissä tutkimuksissa osoitettu vaikuttavan alfa- ja beeta-aineaaltoihin. Ja kuten Ritalin tai Adderall, tämä nootrooppinen lisää dopamiinin tehokkuutta aivoissa. Se lisää valppautta, päätöksentekokykyä, kognitiota ja motivaatiota. 

Fosfatidyyliseriini (PS) – PS on fosfolipidikomponentti jokaista aivosoluasi ympäröivässä kalvossa. Se ylläpitää aivosolujen juoksevuutta ja läpäisevyyttä. Mahdollistaa proteiinien, entsyymien, ravintoaineiden, hapen ja glukoosin tehokkaan siirtymisen jokaiseen soluun ja jokaisesta solusta ulos. 

Japanilaiset tutkijat tekivät satunnaistetun, kaksoissokkoutetun, lumelääkekontrolloidun tutkimuksen 36:lla 4-14-vuotiaalla ADHD-lapsella. Lapset saivat 200 mg PS:ää tai lumelääkettä päivittäin 2 kuukauden ajan. Ryhmä kirjasi ylös lasten ADHD-oireet, lyhytkestoisen ja työmuistin sekä henkisen suorituskyvyn. 

Tutkijat havaitsivat, että fosfatidyyliseriini paransi merkittävästi ADHD-oireita ja lyhytkestoista muistia. ADHD-oireita, jotka vähenivät, olivat tarkkaamattomuus, lyhytaikaisen muistin ongelmat ja impulsiivisuus. Lumelääkeryhmässä ei tapahtunut parannusta tutkimuksen aikana[vii]. 

 

Tämä luettelo ei-riippuvuutta aiheuttavista vaihtoehdoista älykkäille lääkkeille on vain pieni näyte siitä, mitä nootrooppisilla lääkkeillä on mahdollista saada aikaan. 

 

Vietä hieman aikaa täällä Nootroopit.fi blogissa ja etsi hakusanoilla “ADHD”, “Ritalin”, “Adderall” ja “Modafinil”, ja saat käyttöösi kirjaimellisesti kymmeniä turvallisia nootrooppisia vaihtoehtoja kognition parantamiseksi. 

 

Sano vain “ei” älykkäille lääkkeille ei-riippuvuutta aiheuttavat vaihtoehdot älykkäille lääkkeille. 

Adderallin ja Ritalinin kaltaisten reseptilääkkeiden, kuten ADHD-lääkkeiden, ja narkolepsialääkkeen Modafinilin “luvaton” tai off-label-käyttö on yleistä lukiolaisten ja yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa. 

 

Lähes 20 prosenttia Ivy League -yliopiston opiskelijoista ilmoitti käyttävänsä reseptillä saatavia piristeitä opiskelun aikana.[viii] Älykkäiden lääkkeiden käyttö ei kuitenkaan lopu valmistumisen jälkeen. 

 

On usein sanomatonta, mutta yleisesti tiedossa, että pankkiirit, lääkärit, lakimiehet, muut ammattilaiset ja jopa maailman sotilaat käyttävät älylääkkeitä pysyäkseen kilpailukykyisinä ja suoriutuakseen paremmin työssään[ix].[ix] 

 

En usko, että tämä suuntaus vähenee lähiaikoina. Mikä on yksi syy siihen, miksi olen missiossa levittää tietoa nootrooppisista lääkkeistä turvallisena vaihtoehtona älykkäille huumeille. Kuten monet kollegani blogikirjoitusten ja redditin ja LongeCityn viestiketjujen kautta. 

 

Sinun ei tarvitse ottaa riskiä, että otat jotain kognition parantamiseksi, josta tunnet syyllisyyttä. Ja jos olet toipumassa tai tunnet, että sinulla on riippuvuusongelma, olisi sääli, jos uusiutuisit. Riippumatta hyvistä aikomuksistasi. 

 

Nootroopit ovat turvallinen ja todistettu vaihtoehto jokaiselle markkinoilla olevalle älylääkkeelle. Valitse viisaasti.