Talviaika 2022: Nootropiinit ja 6 vinkkiä selviytyä

Talviaika 2022 on täällä taas ja nootropiinit voivat auttaa siinä selviytymisessä. Lokakuusa siirrytään ns. väärään aikaan ja “voitetaan” tunti unta. Tämä on kuitenkin elimistölle rankkaa, sillä olemme eläneet jo puolivuotta ns. oikeassa ajassa. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit paitsi selvitä muutoksesta myös menestyä. 

Milloin alkaa talviaika  

Talviaika 2022 alkaa, kuten joka vuosi, lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Tällöin siirretään kelloja yksi tunti taaksepäin ja tuon yhden vuorokauden pituudeksi tulee 25 tuntia. 

Kellojen siirto 2022 

Kello siirretään lokakuun viimeisenä sunnuntaina talviaikaa.  

1. Hyödynnä valo 

Yksi talviajan merkittävimmistä sivuvaikutuksista on vuorokausirytmin muuttuminen. Kun saat enemmän valoa aamulla, esimerkiksi kirkasvalolampun avulla, voit huijata kehoasi uskomaan, ettei ole aika nukkua. Tämä vaihe auttaa väsymykseen, joka ilmenee tunnin unen menetyksen jälkeen. Kokeile myös hyödyntää päivän valoiset tunnit, jos sää on aurinkoinen – tämä on tosin harvinaista Suomessa. Jos et pääse aamulla ulos, tutustu valohoitolamppuun. 

2. Liikunta aamulla 

Aivan kuten täysi auringonvalo, myös liikunta tähän aikaan auttaa pitämään sinut hereillä. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka treenaavat päivällä, nukkuvat yöllä paremmin. Kun saat sykkeesi nousemaan, se voi auttaa torjumaan talviajan haittavaikutuksia. Säännöllinen liikunta on myös hyväksi yleiselle terveydellesi. Henkilöillä, jotka syövät ravitsevia aterioita ja liikkuvat päivittäin, on usein vähemmän univaikeuksia. 

3. Talviaika 2022 – Älä syö hiilihydraatteja yöllä 

Olet väsynyt ja nukahdat todennäköisemmin. Kun et syö hiilihydraatteja yöllä, kehosi voi auttaa vähentämään verensokeriongelmia, jotka saattavat aiheuttaa heräämisen keskellä yötä. Lisäksi se voi rajoittaa painonnousua, joka voi johtaa aineenvaihduntahäiriöihin.

4. Muista nootroopiniinit

Talviaika 2022 voi väsyttää sinua monella tapaa ja väsymyksen ja pirteyden välillä tulee pakostikkin balanssoitua eri tavalla. Riittävä uni ja ennen kaikkea unen laatu on kaikista tärkein. Vaikka nukutkin hyvin ja saat hyvin unta, voit silti olla väsynyt aamulla herätessäsi.  

Kofeiini antaa hyvin boostia aamun ja riittävästi nautittuna pitkin päivää, se voi parantaa vireystilaasi, pitäen sinut tehokkaampana ja suorituskykyisenä. Kahvi ja energiajuomat ei ole ainoa kofeiinin lähde, vaan on olemassa lukuisia nootrooppeja jotka sisältävät kofeiinia.  

Mikäli kahvi ja sokerilitkut eivät ole sinun juttusi, löytyy markkinoilta myös energianuuskaa. Energianuuska sisältää nimensä mukaisesti kofeiinia. Tuotetta käytetään kuten nikotiinipussia tai pussinuuskaa, mutta se ei sisällä ollenkaan nikotiinia.  

Kokeile esimerkiksi LEWA Boost kolan ja limen makuista energianuuska, joka sisältää kofeiinia 100mg per pussi. Vertauksena Battery energiajuoma sisältää kofeiinia 106mg 33cl tölkissä. Saat yhdestä LEWA energianuuskapussista siis saman verran kofeiinia kuin yhdessä Battery tölkissä ja luonnollisesti ilman energiajuomian lisäaineita ja sokeria. 

Mikäli haet miedompaa kofeiininmäärä, kokeile maukkaita Lewa Spearmint 40mg kofeiinipussia tai Lewa Vattulaku 40mg kofeiinipussia. 

Nikotiinipussit ja nuuska ei ole sinun juttusi, voi energianuuska avata uudenlaisen kokemuksen. Jos et kuitenkaan tykkää laittaa täytettä huulen allesi, kokeile kofeiinivapea. Kofeiinivape on kuten mikä tahansa kertakäyttöinen vape, mutta luonnollisesti ilman nikotiinia ja on täten täysin laillinen tuote Suomessa.  

Kokeile esimerksi energisoivaa sekoitusta kofeiinia, guaranaa ja tauriinia sisältävä kertakäyttöinen vape, josta riittää varmasti puhtia päivään. Vape on riittoisa ja takaa reilut 300 puffia. Ginsengiä, kofeiinia ja vitamiineja sisältävä vape sopii sinulle joka haluat fokusoida itsesi päivään – oli kysessä opiskelu tai tärkeä tapaaminen, videopelejä unohtamatta. 

5. Älä syö myöhään illalla 

Tämä on melko itsestään selvää. Myöhään syömisen on osoitettu häiritsevän unirytmiä, ja sitä tulisi välttää, jos mahdollista. Jos verensokerisi on usein matala yöllä, syö terveellistä välipalaa, joka sisältää runsaasti proteiinia, jotta kehosi pysyy tyytyväisenä ja nukkuu yön yli.

6. Pidä yllä rutiinia 

Jos pystyt pitämään kiinni rutiineistasi, unen vaihtuminen ei häiritse kehoasi. Yritä mennä nukkumaan ja nousta ylös suunnilleen samaan aikaan, jos mahdollista. Tämä näennäisen yksinkertainen toimenpide auttaa vähentämään väsymystä ja parantamaan vuorokausirytmiäsi. Jos käytät yöllisiä lisäravinteita, kuten melatoniinia sisältävää juomaa, jatka sen käyttöä terveiden unirytmien edistämiseksi. 

Näiden kuuden vinkin pitäisi opastaa sinua oikeaan suuntaan, jotta selviät talviajasta ja säilytät terveen unirytmin. Voit myös lisätä melatoniinia sisältävän kertakäyttöisen vape kynän. Melatoniini kynämme ovat täysin luonnollinen lisäravinne, joka voi auttaa sinua parempaan vuorokausirytmiin. Ota muutama hönkäys ja nauti paremmista unista.